Doe je het nog?
Ben je er al mee begonnen?
Wilde je er net mee beginnen?

Roken is een gewoonte waar je weer lastig vanaf komt. Dat je er vroeg of laat mee wil stoppen is vrijwel zeker.

Nicotine

Nicotine is het voornaamste verslavende ingrediënt van tabak. Wanneer je een sigaret rookt, wordt het snel opgenomen in je longen en naar je hersenen gestuurd.

Wat doet roken met je?

Nicotine zorgt voor het blije stofje in je hersenen (dopamine), dus als je rookt voel jij je beter. Dat gevoel wil je vaker. Roken een van de meest voorkomende verslavingen ter wereld en  er sterven jaarlijks 8 miljoen mensen door het roken.

Voor hulp bij het stoppen met roken ga je naar je huisarts.

Zie hieronder wat tips om te voorkomen dat je begint met roken, of om je te helpen ermee te stoppen.

Stoppen met roken

Als je al begonnen bent met roken is het best lastig om weer te stoppen. Hiervoor is een smartphone app ontwikkeld speciaal voor jongeren. De app biedt motivatie, hulp en tips bij het stoppen met roken.

Wil je ook persoonlijke hulp bij het stoppen met roken? Bespreek dit met je huisarts. Het is goed om steun te zoeken bij je wens te willen stoppen met roken.

Sigaret vs Waterpijp

Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken. Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

Bron: www.jouwggd.nl

Waarom is roken verslavend

Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.

Hoe lang het precies duurt voordat je weer zin krijgt in een nieuwe sigaret is bij iedereen anders. Het kan ook te maken hebben met de dingen die je doet. Bijvoorbeeld als je met vrienden ergens bent. Misschien heb je dan meer zin om te roken dan wanneer je alleen bent.

Bron: www.jouwggd.nl

Gevolgen van roken

Roken is slecht voor je vanwege de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt. Onder andere nicotine, teer en koolmonoxide. Soms merk je dat meteen al. Bijvoorbeeld als je veel hoest of snel moe bent tijdens het sporten of traplopen.

Het kan ook dat je niet meteen merkt dat roken slecht voor je is. Dit merk je dan pas na enkele jaren. Vaak denken mensen meteen aan longkanker. Dat kan, maar het kan ook te maken hebben met je huid, je hersenen of met seks!

Shisha-pen en e-sigaret

Wat is een shisha-pen? En wat is een e-sigaret? Is er een verschil? Zijn de shisha-pen en e-sigaret eigenlijk schadelijk voor je gezondheid? Er zijn veel vragen rondom deze nieuwe producten.

Shisha-pen

Een shisha-pen, ook wel e-shisha, electronic shisha of e-hookah genoemd is een product dat sinds kort in Nederland te koop is. Een shisha-pen is een verdamper in de vorm van een pen die in allerlei kleuren te koop is. Net zoals de tabak van de waterpijp is de shisha-pen in allerlei smaken verkrijgbaar. Soms kun je bijna geen verschil zien tussen een shisha-pen of e-sigaret, terwijl er toch echt verschil in zit. Wat dit verschil is, kun je lezen onder het kopje ‘Schadelijke stoffen’.

E-sigaret

Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine. Ze zijn ontworpen om op een vergelijkbare manier als de ‘gewone’ sigaretten te worden gebruikt. De e-sigaret is bedoeld om rokers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Door veel mensen wordt de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Schadelijke stoffen

Zowel de shisha-pen als de e-sigaret bevatten de stoffen propyleenglycol en glycerol.

Propyleenglycol wordt onder andere gebruikt voor namaakrook en mist die je vaak in discotheken en theaters ziet. Glycerol wordt gebruikt in producten zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Als je de shisha-pen of e-sigaret gebruikt, krijg je beide stoffen binnen. Hierdoor kunnen je luchtwegen geïrriteerd raken. Hoe vaker je de shisha-pen of e-sigaret gebruikt, hoe meer kans je hebt op nadelige effecten op je luchtwegen.

De shisha-pen kun je kopen mét of zonder nicotine. De e-sigaret bevat nicotine in diverse sterktes. Dat is de verslavende stof die ook in een gewone sigaret zit. Daarnaast kunnen e-sigaretten ook giftige stoffen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Ons advies

We raden het gebruik van zowel de shisha-pen als e-sigaret af onder de 18 jaar. Er is nog onvoldoende bekend over de risico’s. Ook is er nog weinig bekend over hoeveel en hoe vaak mensen het gebruiken. Dit kan ook bepalend zijn voor de effecten.

Bron: www.jouwggd.nl

Wat als je ouders roken?

En wat als ze willen stoppen? Wijs hen op de onderstaande site.

De verzekering betaalt maximaal één keer per jaar een vergoeding begeleiding voor stoppen met roken vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen ook geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot